A magyarországi Agykontroll szervezet – www.agykontroll.hu – hivatalos aloldala

5 tipp, hogy eredményesebben vizualizálj
Vizualizálni mindenki képes. Azonban különböző mértékben és minőségben használjuk ezt az adottságunkat. Itt a blogon a vizualizáció számos...

Egyik fontos képességünk a belső képek alkotása: a vizualizáció és imagináció. Előbbit az emlékek felidézésére, utóbbit a belső képek alkotására használjuk. Vizualizálni mindenki képes,azonban különböző mértékben és minőségben használjuk ezt az adottságunkat, pedig a képalkotásnak szerepe van a hatékonyabb tanulásban, a különböző célok elérésében, és a kreatív feladatoknál egyaránt. 

Fejleszteni ezt a képességet egyszerűen lehet: ha használod, gyakorlod.

Vannak azonban olyan tényezők a mindennapjainkban, amik ronthatják a vizualizációs képességünket. Ha figyelsz ezen pontokra, máris fejlesztheted a képzeletedet:

Vizualizáció Agykontroll

1. Tévézz kevesebbet!

A televízió kész képeket ad az elmének. Úgy hat rá, mint az autózás a test izomzatára: amit nem használunk az gyengül, visszafejlődik. Az átlag magyar ember 139 percet tévézik naponta, az átlag tévékészülék pedig 282 percet (majdnem 5 órát!) van bekapcsolva a KSH szerint. Próbáld ki, hogy csak egy hétig kevesebbet, vagy egyáltalán nem nézed a TV-t, és figyeld meg, könnyebb-e így képzelődni? Sokan azt tapasztalják, hogy hatalmas mentális energiájuk szabadul fel ettől. Ráadásul, ha olvasással, például egy jó regénnyel pótolod ezt a stresszoldó tevékenységet, egyből a képzelőerődet? is fejleszted.

 

2. Ügyelj a szavaidra!

„Úgy tartják, hogy a durva beszéd olyan lelki megkönnyebbülést nyújthat, amit még az imádság sem.” – Anthony de Mello

Van benne valami, hatalmas feszültséget lehet gyorsan kiadni „tabu” szavakkal. Viszont, ha szokássá válik ez a fajta beszéd, az komoly akadálya lehet a képzelőerő fejlesztésének. A kimondott szavakat, kifejezéseket ugyanis az elme akár csak egy pillanatra, de képben is megjeleníti. A sok durva, negatív kifejezés hatására azonban egy idő után inkább, „leszoktatja” magát a képi megjelenítésről. Figyeld meg, ha kerülöd a durva kifejezéseket és így tehermentesíted elmédet, könnyebben megy-e a vizualizáció.

 

3. Pozitív belső beszéd

Van, aki így gondolkodik: „- Én ha becsukom a szememet csak sötétséget látok! Lehet, hogy másnak megy, nekem biztos nem.” Amíg így állsz hozzá, biztosan így is lesz. Létező, de nagyon-nagyon ritka jelenség az „afantázia”, ahol az illető képi emlékek helyett csupán „listaszerűen” képes például a múltjában történteket felidézni. Azonban még diagnosztizált afantáziásnál is van példa a vizualizáló képesség megszerzésére. Először is érdemes kerülni az ilyen kijelentéseket, gondolati szinten is. Lehet helyettesíteni ezzel: „Sokan megtanulták – én is képes vagyok rá!” Ezenkívül hasznos technika lehet hang nélkül befele, vagy akár - ha egyedül vagy - hangosan kimondani, amit el szeretnél képzelni.

 

4. Figyeld meg az álmaidat!

Ehhez az első lépés, hogy képes legyél felidézni álmaidat. Sok oka lehet annak, ha valaki nem emlékszik az álmaira, viszont élettani tény, hogy mindannyian minden éjszaka többször is álmodunk. Ilyenkor nagyon aktív, erős vizualizációt végez az agy. Az átlagember kontroll nélkül álmodik, de a gyakorlott elme képes befolyásolni az álmait  is, ez a tudatos álmodás (lucid dreaming). Bár nem témája az agykontrollnak, gyakorlással ez is elsajátítható. De ha csak felírod az álmaidat például egy héten keresztül megfigyelheted, hogy ennek hatására aztán ébren, illetve tudatos, de relaxált állapotban is könnyedebben tudsz képeket, helyszíneket megjeleníteni. 

Emellett az álmokon keresztül saját elméd tudattalan tartalmaival, hétköznapi szóhasználatban: a tudatalattiddal ismerkedhetsz. Ez a modern pszichológia egyik kiindulópontja is: Sigmund Freud első igazán nagy hatású műve az 1900-ben megjelent “Álomfejtés” volt. Ebben írta le először a “topográfiai modellt”, amit jéghegy-hasonlatnak is neveznek. Ez arra mutat rá, hogy elménk tartalmainak és tevékenységének túlnyomó többsége nem tudatosul.

Az álmaid megfigyelésével gyakran szimbolikus, jelképes formában láthatsz rá önmagadra, emberi kapcsolataidra, akár egész életedre, így téve szert nagyobb önismeretre. 

 

5. Gyakorold a memóriafogasokat!

A végére hagytam a személyes kedvencemet: a memóriafogasok használatát. Az agykontroll-tanfolyam első napján tanult technikával nem csak listákat, tanulnivalókat jegyezhetsz meg, hanem fontos számsorokat, pl. pinkódokat is hosszútávra “bevéshetsz”. A gyakorlással azt is megfigyelheted, hogy az edzett memóriád “magától” többre képes, könnyebben tartasz fejben dolgokat. Az egyik legpozitívabb velejárója a gyakorlásnak pedig ez: vizualizációs képességed is fejlődik.

 

Az agykontroll-tanfolyamon a vizualizáció folyamatos fejlesztése és kicsiszolása mellett tanulunk olyan technikát is, amellyel egy-egy adott kérdésre kérhetsz választ álmodban! Ha te is meg szeretnéd tanulni ezeket az eszközöket vagy általában az agykontrollt, szeretettel várlak újként vagy ismétlőként tanfolyamaimon.

Ha szeretnél még több hasonló cikket olvasni és még többet tudni a Silva-módszerről, akkor feltétlen regisztrálj a “Hétköznapi Csodák” ingyenes kiadványunkért. Kattints ide hozzá!