A magyarországi Agykontroll szervezet – www.agykontroll.hu – hivatalos aloldala

Hogyan segíti a Silva-féle agykontroll a stressz kezelését?
A Silva-féle agykontroll mesterfokon segíti a stressz kezelését. Ebben a cikkben részletesen körbejárjuk a stresszkezelés és a Silva-módszer kapcsolatát.

A modern élettel járó kihívások, a munka, a család, és a mindennapi stressz hatására egyre gyakrabban fordulunk olyan módszerekhez, amelyek segítenek megőrizni lelki egyensúlyunkat és megtalálni belső békénket.  

A Silva-módszer, vagyis az agykontroll a világon széles körben elterjedt, tudományosan bizonyított stresszkezelő és önfejlesztő módszer, amely hatékonyan alkalmazható a feszültség levezetésében és az általános testi-lelki jóllét növelésében. 

Az agykontroll módszere a stressz kezelése mellett hatékony eszközöket kínál ahhoz, hogy egy nyugalmi állapotot elérve, 

  • tisztábban lássunk helyzeteket
  • jobb döntéseket hozzunk
  • hatékonyabban ösztönözzük magunkat céljaink elérésére
  • és javítsuk életminőségünket.

Ebben a cikkben feltérképezzük, hogyan tud segíteni a Silva-módszer a stressz csökkentésében és az életminőség javításában. Részleteiben megismerjük, hogyan tanít meg relaxálni, visszanyerni az érzelmi egyensúlyt és egy pozitívabb életszemléletet kialakítani.

 

A stressz hatásai

A stressz az emberi élet szerves része, de ha felgyülemlik és nem kezeljük megfelelően, hatása testi-lelki szempontból komoly károkat okozhat. A folyamatosan magasan tartott stressz-szint eredményeképpen testünkben olyan változások következhetnek be, mint pl. izomfeszülés, nehezebb légzés, magas pulzus, felgyorsult szívverés. Az ismételt akut és tartós krónikus stressz hozzájárul a gyulladásokhoz, a magas vérnyomáshoz és súlyosabb betegségek kialakulásához. Krónikus stressz alatt könnyen kimerülhetnek a mellékvesék, felborulhat az emésztőrendszer, gyengülhet az idegrendszer és a hormonháztartás is komoly kihívás alá kerülhet.

 A folyamatosan magas stressz-szintnek komoly pszichés megnyilvánulásai is lehetnek: szorongás, depresszió, pánik, néhány mai - sajnos már divatos - kifejezést említve.

A stressz tehát jelentősen befolyásolja érzelmi állapotunkat és a testi egészségünket is.

A Silva-módszer megmutatja, hogyan irányítsuk agyunkat és elménket úgy, hogy kontrollálni tudjuk agyhullámainkat, belső megélt folyamatainkat és gondolatainkat, és hogyan nyugtassuk meg az idegrendszert, segítve ezáltal az érzelmi stabilitás és a testi egészség fenntartását.

 

Mik azok az agyhullámok és mi közük a stresszkezeléshez?

A Silva-módszer az alfa agyhullámokkal kapcsolatos relaxációra épülő “szerszámkészlet”.

Az agy számos funkciója közül az egyik legismertebb és legkutatottabb az elektromos tevékenysége. Az agyhullámokat az 1920-as években Hans Berger német pszichiáter fedezte fel, akit az EEG atyjaként tartanak számon. 

Amikor éber állapotban vagyunk, agyunk általában 12-18 Hertz közötti frekvencián oszcillál, ezt nevezzük béta-hullámnak.

A 21-40 Hz feletti tartomány is még bétának minősül (hármas-béta tartomány), de az már jelentős szorongásról és feszültségről tanúskodik.

Béta állapotban aktívak és éberek vagyunk, teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik körülöttünk, de belső világunkra nem igazán figyelünk. Ha mentális tevékenységünk nem kizárólag kifelé irányul, hanem elkezdünk befelé figyelni és lassabban lélegezni, elkezdenek lelassulni agyhullámaink. 

A 8 és 12 Hz közötti tartományt alfa hullámnak nevezzük. Ez az, amit nyugalmi állapotnak nevezünk, és ami kivételes lehetőséget kínál a stressz kezelésében és a testi-lelki jóllét növelésében.

Ezen a szinten hozzáférhetünk belső erőforrásainkhoz. Ez a képzelet, a vizualizáció, a kreativitás és az új ötletek színtere! 

Mi történik stressz esetén az agyunkban? 

Stresszes közegben agyhullámaink elkezdenek felgyorsulni. Minél többet vagyunk ilyen helyzetben, annál több béta agyhullámot termelünk, sőt, annál inkább a 21Hz-et meghaladó szorongás állapota felé megyünk. Ez aztán elindítja az ördögi kört, a stressz és a felfokozott állapot kihat testi-lelki egészségünkre. Mit tehetünk?

Megtanulhatjuk tudatosan lelassítani agyhullámainkat olyan módszerek segítségével, mint pl. a Silva-módszer vagyis az agykontroll, ami a relaxált, nyugalmi állapot elérését, vagyis az alfa állapot elérését helyezi előtérbe.  

Ezáltal csökkenteni tudjuk a stresszt és pozitívan hatunk jóllétünkre egyaránt!

 

A Silva-módszer alapjai

A stressz valójában túlélési mechanizmus. Sokat köszönhetünk neki abban az értelemben, hogy fennmaradtunk, hiszen sok veszélyre hívta fel a figyelmünk, így elkerültünk jó néhány olyan dolgot, ami az emberiség számára ártalmas lehet. 

Azonban a 20. század jelentős újításokat hozott. Azelőtt nem kellett ilyen nagymértékű változásokhoz alkalmazkodnunk: az emberek általában ott haltak meg, ahol születtek, egy életen át végezték ugyanazt a munkát, és ugyanattól a parasztgazdától vásároltak, vagy otthon termeltek meg mindent.

Ma már tagadhatatlan, hogy a stressz egészségünket károsító hatássá vált. 

A felgyorsult technológiai újítások állandó változást hoznak maguk után, amihez nekünk folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Gyakran napok alatt változik meg környezetünk, érnek új helyzetek, és többször váltunk munkát, sőt még szakmát is egy emberöltő alatt. E mellé jönnek még a környezeti hatások is, amihez idegrendszerünknek és belső világunknak végképp nehéz lépést tartani. Tagadhatatlan, hogy állandó és felfokozott stressznek vagyunk kitéve.

A stressz teljes kiiktatása azonban abszurd gondolat, hiszen túlélési mechanizmusunkról szól.

Ezért, hogy javítsuk életminőségünket, fontos és elengedhetetlen, hogy megtanuljuk kezelni a stresszt, és elkötelezetté váljunk abban, hogy folyamatosan gyakoroljuk is ezt! 

 A stresszkezelés legkönnyebb és legtermészetesebb módja a relaxáció.

A relaxációnak olyan élettani hatásai vannak, amik ellensúlyozzák a stressz okozta történéseket. Amikor relaxálunk, befelé figyelünk, lelassítjuk agyhullámainkat, így 8 és 12 Hz között elérjük az alfa, vagyis nyugalmi állapotot, ahol befogadóvá és nyitottá válunk,  ami segít feldolgozni a stresszt. Ezen állapot szervezetünk számára lehetővé teszi az izomfeszültségek oldását, a krónikus stressz okozta destruktív folyamatok és a testi-lelki egyensúly helyreállítását. 

A Silva-módszer alapelvei közé tartozik a relaxáció fontosságának hangsúlyozása, annak elsajátítása és mindennapi használata. Így azonnal csökkenthető a kívülről jövő sressz, és lehetővé válik, hogy a bennünket ért hatásokra nyugodtabban reagáljunk és megelőzzük az akut stressz fehalmozódását. 

A Silva-módszer a stresszkezelés alapvető technikáin át az önismeret és az önfegyelem fejlesztését is megcélozza, amelyek szintén fontos faktorok a stresszkezelésben. 

A módszer egyszerű technikái által lehetővé teszi, hogy megértsük és könnyebben kezeljük érzelmeinket, hogy megtanuljuk érzelmi reakcióink szabályozását.

A Silva-módszer bizonyos technikái továbbá segítenek, hogy hatékonyabban oldjuk meg problémáinkat és jobb döntéseket hozzunk a mindennapi életben. Ez segít minimalizálni a stressz okozta aggodalmakat és növelni önbizalmunkat a döntéseink meghozatalában. A stresszes helyzetekben való jobb döntéshozatal hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben kezeljük a kihívásokat és a változásokat az életünkben.

A pozitív hozzáállásra, az intuíció kifejlesztésére, vagy a kreativitás felélesztésére irányuló technikák szintén rendkívül hasznosak a stresszkezelésben és a mindennapi életvezetésben. 

Ezen eszközök nemcsak arra sarkallnak minket, hogy pozitívabban álljunk hozzá életünk eseményeihez és több önbizalmunk legyen, hanem abban is segítenek, hogy megtanuljunk belső megérzéseinkre hallgatni, mélyebben kapcsolódni intuitív képességeinkhez, és kibővíteni gondolkodási horizontunkat, új felismeréseket fedezve fel bizonyos problémák vagy kihívások alatt mögött.

 

Hogyan hat a Silva-féle relaxáció?

A Silva-módszer alapvető eleme a relaxáció, amely kulcsfontosságú a stresszkezelésben és az érzelmi egyensúly fenntartásában. A módszer olyan technikákkal és gyakorlatokkal ismertet meg, amik segítenek ellazulni és kikapcsolni a mindennapi kihívások, stressz és nyomás közepette. Ezen technikák gyakorlása nemcsak azonnali könnyebbséget hoznak, hanem hosszú távon is jelentős hatással vannak testi-lelki egészségünkre.

Milyen eszközökkel dolgozunk egy-egy relaxációban?

  • Mély légzés: az első lépés általában a mély levegővétel, ami tudatosítja és szervezet számára, hogy nyugalmi állapot elérése felé megy. A lassú légzés folyamatos fenntartása a relaxáció alatt önmagában csökkenti a stressz-szintet, mivel az idegrendszer paraszimpatikus részét aktiválja, ami az ellazulásért és regenerációért felelős. 

  • Visszafelé számolás: A számok visszafelé való megjelenítése szintén a mélyebb állapot tudatosítását teszi lehetővé. Ez különösen hasznos a már végzett Silva-hallgatók számára, ugyanis a tanfolyamokon “beprogramozzuk” az elme számára, hogy a visszafele számolásra egy mélyebb tudatállapotba kerüljön.

  • Progresszív izomlazítás: Ez a test izmainak fokozatos ellazítását jelenti. Amikor szisztematikusan koncentrálunk az izmokra, izomcsoportokra, majd ellazítjuk azokat, az segít megszüntetni a testi feszültséget és egy könnyebb testi állapot létrehozását eredményezi.

  • Képek vizualizálása: A Silva-módszerben nagy hangsúlyt fektetnünk a pozitív képek használatára. Egy nyugodt, stresszmentes helyszín elképzelése pl. egy szép tengerpart, tó-, vagy folyópart látványa segíti a lelki ellazulást, lelassítja az agyhullámokat és elvonja az elme figyelmét a stresszes helyzetekről. A vizualizáció lelki szinten hat, pozitív hatással van az érzelmekre és az idegrendszerre egyaránt.

  • Megerősítő mondatok: a testi, lelki ellazulás után gyakran mentális programozást is beillesztünk a relaxációba: ekkor olyan pozitív megerősítéseket, mondatokat küldünk az elme számára, amik hosszú távon növelik általános jóllétünket és segítik az egészségesebb énkép kialakítását.

  • További Silva-féle technikák beépítése: A mély, relaxált állapotban további technikák használatára is lehetőségünk nyílik egy-egy relaxáció alatt. Beépíthetjük pl. a tanfolyamon tanult elme-tükre technikát vizualizálva céljainkat, a labor használatát, az öngyógyítást. 

 Fontos, hogy a stressz folyamatos kezeléséhez és a pozitív élettani hatások létrehozásához naponta legalább egyszer, de ha lehet, kétszer 10-15 percet relaxáljunk! 

Ez mindenkinek, különösen a róhanó életet élőknek kifejezetten ajánlott. Aki egészsége javítása érdekében relaxál, annak a napi háromszori relaxáció ajánlott.

Így javasolt rövid pihenőidőket beépíteni a napunkba. Már néhány percnyi szünet is sokkal több, mint a semmi, és segíthet ellazulni és visszanyerni energiánkat, hogy aztán megújultan és frissen térjünk vissza feladatainkhoz.

A relaxáció során az agyban olyan változások következnek be, amelyek segítenek a stressz kezelésében, az idegesség csökkentésében és az érzelmi stabilitás fenntartásában. 

A rendszeres relaxáció által képessé válunk megszabadulni a feszültségtől, jobban kezelni a stresszt, csökkenteni a kimerültséget, javítani életminőségünkön, növelni a mentális éberséget, és nagyobb türelemmel állni a kihívást jelentő helyzetek felé. A relaxáció segíti az elme elcsendesítését és egy nyugodtabb állapotba kerülést. 

 

A stressz érzelmi hatásai és azok kezelése

A stressz nemcsak fizikai tüneteket okozhat, hanem komoly érzelmi hatásokat is eredményezhet. Az idegesség, a szorongás és a depresszió olyan érzelmi reakciók, amelyek rendszerint összefüggnek a stresszel. Ha stresszes helyzetbe kerülünk, agyunk azonnal elkezd hormonokat termelni (adrenalin és kortizol), amik megváltoztatják a test kémiai egyensúlyát. Az idegesség hátterében gyakran szorongás, nyugtalanság, belső feszültség áll. A depresszió szintén gyakori probléma, amely a hosszan tartó krónikus stressz utóhatásaként jelentkezhet. A depresszió magában foglalhatja a szomorúságot, levertséget, az érdeklődés elvesztését, a tehetetlenséget, a fókuszvesztést, az alvásproblámákat egyaránt. 

A negatív érzelmi hatások megnehezítik életünket, és hátráltathatják a személyes és szakmai fejlődésünket. De nem kerülhetjük el 100%-ban a stresszhelyzeteket, maximum csökkenthetjük azokat.

Valószínű mindannyian tudjuk, hogy a táplálkozás, a pihenés és a testmozgás fontos faktorai az egészség kialakításának, vagyis, mindezek segítenek megőrizni az egyensúlyunkat. De hányszor gondolunk bele abba, hogy az egyensúlyt belülről is ugyanolyan fontos megőriznünk?

Vajon mi mozgósítja belső eszközeinket? A külső események és körülmények? Nem, hanem az, ahogyan reagálunk rájuk. 

Nem az események hatnak ránk, hanem az a hozzáállásunk, ahogy az eseményekre reagálunk. 

Ha meg akarjuk változtatni hozzáállásunkat, érdemes tudatába kerülnünk szavainknak, gondolatainknak, és ennek következtében tetteinknek, ugyanis gondolataink határozzák meg hozzáállásunkat és reakcióinkat. Ezt már a kognitív pszichológiai kutatások is bebizonyították. 

Amikor megtanuljuk, hogy hogyan irányítsuk gondolatainkat és gondolkodásmódunkat, azon keresztül irányítani tudjuk érzelmeinket és cselekedeteinket egyaránt - erről is szól a Silva-módszer. Így a Silva-módszer rendkívül hatékony az érzelmek kezelésében is. 

A tanfolyamok alatt megtanuljuk, hogyan érjük el az alfa állapotot, ami az érzelmi stabilitáshoz szükséges. A relaxációs technikák segítik az idegrendszer megnyugtatását, ami tovább növeli az érzelmi egyensúlyt és csökkenti az idegességet és a szorongást.

A tanfolyam során olyan vizualizációs technikákat is tanulunk, amelyek segítenek a pozitív érzelmi állapotok kialakításában. Ezáltal könnyebben megbirkózhatunk a stresszel és javíthatjuk életminőségüket. 

 

Hosszú távú hatások

Fontos megérteni, hogy a Silva-módszer nemcsak rövid távú megkönnyebbülést hoz a stresszkezelés terén, hanem hosszú távú hatásai is vannak az életminőség javításában. Azok, akik az elmúlt években már elvégezték a Silva-módszer, rendszerint életminőségük javulását tapasztalták több területen:

  • Stresszkezelés: a relaxációs technikákat rendszeresen használók hosszú távon is hatékonyabban képesek kezelni a stressz és a belső feszültséget

  • Érzelmi stabilitás: a technikák gyakorlása segíti fenntartani az érzelmi stabilitást. Az alfa agyhullámok pozitív hatást gyakorolnak az érzelmi egyensúlyra, így a gyakorlók hosszabb ideig képesek nyugodt és pozitív érzelmi állapotban maradni

  • Fókuszáltság, teljesítmény, produktivitás: az agykontroll technikái segítenek a fókusz megtartásában és a koncentráció növelésében, ami nagyobb produktivitást eredményez, legyen akár iskolai vagy mukahelyi feladatokról szó

  • Egészség és jóllét: a folyamatos stresszcsökkentés hosszútávon segíti a jóllét megőrzését és hozzájárul az egészséges immunrendszer és idegrendszer megőrzéséhez, ami által könnyebben kivédhetővé válnak betegségek

 

Összegzés

Összefoglalva, a Silva-módszer nemcsak rövid távú megoldást kínál a stresszre, hanem egy hosszú távú lehetőséget életmódunk megváltoztatására, ami által könnyebben fenn tudjuk tartani érzelmi egyensúlyunkat, növelni az életminőségünket és a teljesítményünket. 

 A Silva-féle agykontroll egy hatékony és tudományosan alátámasztott stresszkezelő és önfejlesztő módszer, ami hozzásegít az érzelmi egyensúly fenntartásához. 

Ebben a cikkben átnéztük, hogy hogyan segíti a Silva-módszer a mindennapi stressz kezelését, beszéltünk a stressz jelenlétéről a mai világban és annak fizikai és érzelmi hatásairól, bemutattuk, hogyan tudjuk az érzelmi egyensúlyt fenntartani könnyedén és rámutattunk a módszer hosszú távú hatásaira. 

Akik elkötelezik magukat a relaxációs technikák gyakorlásában, képesek lehetnek csökkenteni a stresszt és megőrizni belső egyensúlyukat. Végső soron a Silva-féle agykontroll egy rendkívül erőteljes eszköz a mindennapi stressz kezeléséhez és az érzelmi egyensúly fenntartásához. Mindez pedig hozzájárul egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élet megteremtéséhez.

Ha szeretnél még több hasonló cikket olvasni és még többet tudni a Silva-módszerről, akkor feltétlen regisztrálj a “Hétköznapi Csodák” ingyenes kiadványunkért. Kattints ide hozzá!